Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/blokjeom/domains/2dive.nl/public_html/mphp/Database.php on line 94

Strict Standards: Only variables should be passed by reference in /home/blokjeom/domains/2dive.nl/public_html/index.php on line 16
Waarom zou je gaan duiken? 2Dive geeft uitleg een gaat op onderzoek.

De Onderwaterwereld

Net zoals boven water is de wereld onderwater overal anders. Op de ene plaats kleurrijk en vol leven zoals in een tropisch regenwoud, op de andere plaats zanderig en kaal zoals in de woestijn. Zo groot als deze tegenstelling is ook de diversiteit onderwater. Geen enkele duikbestemming geeft de zelfde beleving. Duikbestemmingen zoals de Cariben en de rode zee kennen de meeste mensen wel, maar dat je bijvoorbeeld midden in de jungle van Mexico en zelfs bij ons in Zeeland fantastisch kan duiken is voor veel mensen minder bekend. In dit deel van 2Dive zullen we proberen een kort overzicht te geven van de grote verscheidenheid van de onderwaterwereld, natuurlijk kunnen we in dit overzicht lang niet alles laten zien maar toch kunnen we een beeld geven van wat je kan verwachten onderwater.

Duiken in Nederland

Zoetwaterplassen
Om te beginnen eerst een kijkje in de onderwaterwereld van Nederland, waarin we gelijk de misvatting kunnen wegnemen dat hier niets te zien zou zijn. Om te beginnen een kijkje bij de eerste de beste zand of grindput (nagenoeg alle recreatie plassen in Nederland vallen onder deze categorie) bij jou in de buurt. image Deze putten kenmerken zich met een zanderige bodem en een zich van 3 meter tot een meter of 15. Naast het feit dat dit uitstekende plassen zijn om het duiken in te leren is er vaak ook van alles te zien. In het winterseizoen is er vaak nauwelijks begroeiing op de zandbodem en zie je qua leven voornamelijk zoet water kreeften (zie foto rechts). Naarmate de watertemperatuur warmer wordt schiet de begroeiing uit de bodem en wordt de put omgetoverd tot een oase van groen en leven. Vissen zoals baars, voorns en snoek komen te voorschijn en tussen de waterplanten worden eitjes afgezet. Later in het voorjaar komen ook grote scholen van kleine visjes voor die uit de eitjes gekropen zijn en kan het voorkomen dat je omringt wordt door een school van duizenden kleine visjes. In dit soort plassen bestaat het duiken vaak ook uit zoeken (met de ogen), Tussen de begroeiing komen vaak snoeken (zie foto onder) voor en ander leven als paling snoekbaars en dergelijke. Deze vissen kunnen een grote bereiken van wel zo'n 120CM, maar ook kan je op zoek gaan naar kleine snoekjes van bijvoorbeeld 10CM en andere mooie visjes zoals een zonnebaars. image Daarnaast zijn er in veel recreatieplassen in Nederland objecten afgezonken zoals auto's, cockpits van vliegtuigen, scheepswrakken, bussen, beelden en nog veel meer. Vaak worden deze objecten gebruikt als oefen terrein voor duikers, maar ook zijn deze objecten een goede schuilplaats voor de vissen die hier dankbaar gebruik van maken. Het geeft in deze meren vaak geen meerwaarde om dieper te duiken dan een meter of 10, het zicht wordt onder deze diepte vaak minder doordat het zonlicht daar slecht doordringt waardoor ook begroeiing en leven afneemt. Een zoetwaterduik in Nederland kan je beter wat rustiger en ondieper maken waardoor je bijvoorbeeld een duiktijd van ruim 2 uur kan halen waarop je veel meer te zien krijgt dan een snelle duik naar grotere diepte.

Zeeland
Zeeland staat bekend als een van de mooiste duiklocaties van Europa, om mooi te duiken hoef je dus helemaal niet ver te reizen. Door de relatief beschutte ligging heeft de begroeiing er vrij spel en wemelt het er van het leven. Grote kreeften en krabben lopen over de vele oesters die zich hebben afgezet aan schuine wanden van de vele wateren die de provincie rijk is. Klein leven zoals garnalen, spinkrabben en zo af en toe een zeldzaam zeepaardje verschuilt zich tussen de begroeiing en de anemonen.