Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/blokjeom/domains/2dive.nl/public_html/mphp/Database.php on line 94

Strict Standards: Only variables should be passed by reference in /home/blokjeom/domains/2dive.nl/public_html/index.php on line 16
2Dive helpt je met het leren van je duiktheorie!

Hoe begin je met duiken?

imageDuiken begint met het behalen van een duikbrevet. Voordat je kan beginnen met duiken moet je op een veilige en gecontroleerde manier ervaring op doen met duiken. Ook moet je eerst het een en ander weten over de theorie achter het duiken. 2Dive helpt je alvast een beetje op weg met de theorie, zodat het volgen van een duikopleiding makkelijker verloopt en zodat de kennis na je schriftelijk examen ook beter blijft hangen.

Wat je precies moet doen en kunnen om je duikbrevet te halen is per duikschool en duikorganisatie anders. Bij de ene duikschool geven ze binnen 3 dagen het brevet weg als je maar betaalt (gevaarlijk) en bij de andere duikschool geven ze je een opleiding van een jaar voordat je zelf met een buddy mag duiken (demotiverend). Gelukkig zijn er ook veel duikscholen die jou naar kennis en kunde goed kunnen inschatten en zo binnen een voor jou behapbare tijd een veilige en complete opleiding kunnen verzorgen, hoe lang je hiervoor nodig hebt is per persoon verschillend, maar de meeste mensen kunnen toch wel in 2 à 3 weken een basis opbouwen waarmee ze veilig met een buddy te water kunnen gaan. Verder is het net als met autorijden het duiken leer je pas echt door ervaring op te doen, dus door heel veel te duiken. Naarmate je meer ervaren wordt kan je dingen bijleren en een hogere brevettering halen. Een hogere brevettering geeft je steeds meer mogelijkheden en vrijheden onderwater.

image Om een beeld te krijgen van de verschillende brevetteringen, hebben we hiernaast een overzicht gegeven van het opleidingsprogramma van een van de meest voorkomende duikorganisaties. Als duiker begin je bij (2) Scuba Diver. Deze opleiding geeft je een veilige basis waarmee je samen met een gelijk- of hoger gebrevetteerde buddy mag duiken tot een diepte van 18 meter. Vervolgens kan je je (3)Advanced Scuba Diver brevet halen, voor deze training moet je meer kennis van het duiken opbouwen en laten zien dat je goed kan duiken. Na het behalen van je brevettering heb je een beter inzicht in je kunnen en de gevolgen van het duiken en kan je beter inschatten wat wel en niet kan. Met je Advanced Scuba Diver brevet mag je duiken naar een maximale diepte van 40m, of jij je zelf hierbij echter prettig voelt en of jij vindt dat je hier aan toe bent bepaal je zelf. Om je eigen duikvaardigheid te perfectioneren kan je het (4)Master Scuba Diver programma gaan volgen, hiervoor moet je echter eerst de 'Specialty' Scuba Rescue Diver volgen, deze training leert je met name om incidenten en ongelukken te voorkomen en indien nodig hulp te bieden aan mensen die bij een duik incident of ongeluk betrokken zijn/raken. In het lijstje van de 'Specialties' zie je naast Scuba Resque divers nog een aantal andere uitbreidingen op je duikbrevet staan, elke uitbreiding vergroot je kennis van het duiken, en stelt je in staat om nieuwe ervaringen op te doen. Als je je Scuba Rescue Diver en je Scuba Master Diver hebt behaald kan je ervoor kiezen om het leidinggevende niveau te betreden, dit zijn beroepsopleidingen voor mensen die bij wijze van professie met het duiken bezig willen zijn.
De namen en termen die voor de verschillende stappen in je duik opleiding worden gebruikt zullen per organisatie verschillen, de strekking ervan is echter bij elke organisatie ongeveer gelijk.