Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/blokjeom/domains/2dive.nl/public_html/mphp/Database.php on line 94

Strict Standards: Only variables should be passed by reference in /home/blokjeom/domains/2dive.nl/public_html/index.php on line 16
2Dive helpt je met het leren van je duiktheorie!

Basis duikbenodigdheden

Elke duiker heeft basis duikbenodigdheden nodig. Als de omstandigheden goed zijn kan je beginnen kennis te maken met de onderwaterwereld met behulp van 3 benodigdheden:
- masker
- vinnen
- snorkel

Het masker.
imageMisschien heb je al eens geprobeerd om onder water te kijken zonder duikmasker en heb je gemerkt dat dit niet mogelijk was. Dit komt omdat je ogen zijn gemaakt om te focussen in de lucht. Het water dat tegen je ogen aankomt vormt een lens, wat het onmogelijk maakt om te focussen. Als we zorgen voor een laag lucht tussen de ogen en het water wordt dit probleem opgelost. Een duikmasker bedekt altijd de neus van de duiker, dit is nodig om de druk in het masker gelijk te kunnen maken aan de omgevingsdruk door lucht uit te ademen door de neus.

Een duikmasker moet goed passen. Dit kan je testen door het masker tegen je gezicht aan te drukken en dan te kijken of het masker blijft zitten als je het loslaat. Naast de goede pasvorm moet het masker aan een aantal eisen voldoen; de lenzen moeten van gehard glas zijn en worden omlijst door een harde rand, het neusstuk moet van een zacht materiaal zijn zodat het mogelijk is je neus dicht te knijpen en er moet een dubbele seal aanwezig zijn die voor een goede waterdichte afdichting zorgt.

De vinnen
Vinnen zorgen voor je voortstuwing in het water. De vinnen zorgen ervoor dat je je lange beenspieren kan gebruiken om jezelf voort te bewegen in het water, dit zorgt ervoor dat de voortstuwing veel minder energie kost.
imageZeker met een volledige duikuitrusting aan zul je merken dat je vinnen een onmisbaar deel van je duikuitrusting vormen. Door je duikuitrusting ben je namelijk veel minder gestroomlijnd dan normaal in het water, waardoor zwemmen zonder vinnen voelt als malen door het water zonder resultaat.
Vinnen bestaan er in vele soorten en maten, zo zijn er vinnen met een volledige voet en vinnen met een hielband. De vinnen met een volledige voet worden rechtstreeks om de voet gedragen, dit biedt echter weinig isolatie waardoor deze vinnen alleen in warmer water kunnen worden gebruikt. Vinnen met een hielband worden om een duiklaars heen gedragen, de duiklaars zorgt voor de isolatie waardoor deze vinnen geschikt zijn voor duiken in koud water. Dan zijn er nog korte vinnen, lange vinnen, stugge vinnen en flexibele, soms zelfs gespleten vinnen. Welke vinnen je kiest hangt af van je spierkracht en waarvoor je ze wilt gebruiken. Als een vin te lang en te groot is voor jou dan vormt het voortbewegen een te zware belasting op de benen, waardoor kramp kan ontstaan, is de vin echter te flexibel of te klein dan voelt het alsof dat je voor niets aan het peddelen bent. Laat je goed adviseren bij het kopen van vinnen en probeer ze als je de mogelijkheid hebt ook even in het water uit voordat je ze koopt.

De snorkel
Een snorkel zorgt ervoor dat je kan blijven ademen terwijl dat je met je hoofd in het water ligt.
imageOok een snorkel kan je in vele soorten kopen, van een simpel gebogen buisje met een mondstuk, tot een super luxe uitvoeringen met waterloos ventielen en opzetstukken die het instromen van water tegengaan. Wat echter het meest belangrijke aan de snorkel is zijn de afmetingen. Een te korte snorkel zal steeds onderwater komen waardoor hij steeds vol loopt met water, een te lange snorkel zorgt ervoor dat de lucht die je ademt niet genoeg ververst wordt waardoor je wordt blootgesteld aan te hoge concentraties CO2 waardoor je zelfs bewusteloos kan raken. Een te brede snorkel is moeilijk te klaren (leeg blazen) als deze volgelopen is met water en een te smalle snorkel ademt zwaar. Kortom ook voor iets simpels als een snorkel moet deskundig advies worden gezocht bij een duik speciaalzaak, vaak betaal je voor een goede snorkel wel wat meer, maar die zorgt er dan wel voor dat je prettig aan de oppervlakte kan ademen. Tijdens het duiken wordt een snorkel vaak gebruikt als er grote afstanden aan de oppervlakte moeten worden afgelegd.

Ademautomaten

Een ademautomaat is een mechanisch instrument dat je lucht geeft als je er om vraagt. De functie van je ademautomaat is de hoge druk van de lucht in je persluchtfles te reduceren tot de omgevingsdruk, zodat je het kunt ademen zonder je longen te beschadigen door overdruk. Ademautomaten bestaan uit twee delen: de eerste trap en de tweede trap. Aan de eerste trap worden vaak meerdere uitrustingsstukken gekoppeld, zoals een manometer of een extra ademautomaat.
imageDe eerste trap van de meeste ademautomaten van uit de Verenigde Staten passen over de kraan van de duikfles d.m.v. een beugel en een schroef, deze verbinding noemt met INT. Als de eerste trap in je duikfles wordt geschroefd noemt men dit een DIN verbinding.
De eerste trap zorgt ervoor dat de hoge druk van de lucht in de persluchtfles wordt teruggebracht naar ongeveer 10 bar boven de omgevingsdruk.
De eerste trap moet ten minste een hogedruk poort hebben. Deze poort omzeilt het mechanisme dat de druk uit perslucht reduceert. Op deze poort wordt een hogedrukslang met een onderwatermanometer bevestigd zodat je de druk in je duikfles en dus je luchtvoorraad direct kunt aflezen.

De tweede trap van de ademautomaat heeft een mondstuk. De tweede trap reduceert de druk, van 10 bar boven de omgevingsdruk, verder naar de omgevingsdruk waar jij je op dat moment bevindt. Hierdoor is de lucht die je inademt altijd op die druk die je lichaam nodig heeft, het maakt dus niet uit hoe diep je onderwater bent, je ademautomaat zorgt ervoor dat je moeiteloos kan blijven ademen. Ademautomaten zijn over het algemeen uiterst betrouwbaar, er zijn echter wel verschillende eisen aan de automaten voor verschillende duikomstandigheden, en ook het ademcomfort verschilt nogal per ademautomaat. Laat je bij het kopen van een ademautomaat goed adviseren en ga niet meteen voor de goedkoopste, met een kwalitatief goede automaat kan je namelijk jaren vooruit.

Buoyancy control devices (BCD)

imageHet doel van een BCD is om een duiker zijn drijfvermogen te kunnen laten bepalen. Om je drijfvermogen te kunnen bepalen kan je lucht in of uit je trimvest laten. Door dit gecontroleerd te doen kun je heel precies je drijfvermogen bepalen. Drijfvermogen beheersing, ook wel trimmen genoemd is een van de belangrijkste vaardigheden die je als duiker moet leren.

Bouyancy control devices zijn er in verschillende soorten, de meeste vesten zijn de semi wings. Een semi-wing kenmerkt zich doordat het grootste gedeelte van de lucht zich in de achterkant van het vest bevind waardoor een stabiele ligging in het water wordt gecreëerd.


Duikflessen(cylinders)

imageJe duikfles bevat het ademgas voor de duur van jou duik, als je een uur wilt duiken dan moet deze fles dus genoeg lucht bevatten om een uur lang uit te kunnen ademen. Een gemiddelde duiker heeft aan de oppervlakte zo'n 20 liter lucht per minuut nodig om normaal te kunnen ademen, in een uur gebruiken we normaal gesproken dus 1200 liter lucht. Dit komt onder normale druk overeen met een inhoud van 1,2m3 een afmeting die veel te groot zou zijn voor een duikfles om mee te kunnen duiken. Om ervoor te zorgen dat we toch genoeg lucht mee kunnen nemen onderwater persen we de lucht onder hoge druk in een duikcilinder. Op deze manier kunnen we wel 200 tot 300 keer meer lucht in een cilinder persen dan zijn inhoud groot is. Een duikfles van 10 liter kan dus wel 3000 liter lucht bevatten oftewel 3m3 ademgas.
Er zijn duikflessen van verschillende afmetingen en inhouden die gevult kunnen worden van 200 tot 300 bar. Duikflessen kunnen gemaakt zijn van staal, aluminium en carbon, elke fles heeft zijn eigen voor- en nadelen. Welke duikfles je kiest hangt af van je persoonlijke voorkeur en van de geplande duik, wil je langer en of dieper duiken heb je een grotere fles nodig. Als je net begint met duiken zul je vaak een duikfles huren, dit is een goede manier om uit te vinden welk formaat jou het beste bevalt.
Een duikfles moet elke 5 jaar een hydrostatische keuring doorstaan om te kijken of de fles nog wel geschikt is voor gebruik. Tijdens een hydrostatische test wordt een duikfles met water gevuld en wordt de druk in de fles opgevoerd tot 1,5 keer de maximale werkdruk van de fles. Hierbij wordt gekeken hoeveel de fles uitzet en of hij ook weer terugkomt in zijn normale model. Komt de fles niet terug in zijn normale model of zet hij teveel uit dan wordt de fles afgekeurd en mag hij niet meer worden gebruikt om mee te duiken.

Duikcomputers

imageEen duikcomputer is een instrument dat tijdens je duik belangrijke gegevens over je duik laat zien en je helpt bij het plannen van een volgende duik.

Een duikcomputer is een elektronisch apparaat dat een duiker helpt bij het vaststellen van belangrijke informatie, zoals de huidige diepte, duikduur, maximaal bereikte diepte, nultijd en watertemperatuur.
Er zijn ook duikcomputers die een hoorbaar waarschuwingssignaal geven in bepaalde situaties, zoals wanneer je stijgsnelheid te hoog is of wanneer je de maximale duikdiepte hebt overschreden.
Duikcomputers heb je in een polsmodel of geplaatst in een console (waarbij alle gegevens bij de hand hebt).

Er zijn luchtgeïntegreerde duikcomputers en niet luchtgeïntegreerde computers.
Bij een luchtgeïntegreerde computer kan je op het scherm ook de flesdruk gegevens aflezen. Een luchtgeïntegreerde computer kan met de luchtdruk informatie de tijd berekenen die je met de huidige luchtvoorraad nog op een bepaalde diepte kan blijven en inspanningsniveau detecteren door het luchtverbruik te meten en dit meenemen in de decompressieberekening.

Duikpakken

image
Je normale lichaamstemperatuur ligt ongeveer op 37oC. Je huid is koeler, maar elke keer als de watertemperatuur kouder is dat je huidtemperatuur, verliest je lichaam warmte aan het water. Scuba Divers moeten daarom een warmtebeschermend duikpak dragen in nagenoeg alle, zelfs de warmste wateren.
Het is noodzakelijk dat je de juiste warmtebescherming draagt, voor de condities waar je in duikt. Wanneer je het koud krijgt onderwater, vermindert je prestatievermogen. Warmteverlies onderwater tast de mogelijkheid om goed na te denken aan en je raakt snel vermoeid. Koud water is een meewerkende factor bij veel duikongevallen.

De hoeveelheid isolatie die je moet dragen voor een duik, hangt vaak af van de watertemperatuur, je verichtte inspanning gedurende de duik en andere factoren, zoals je lichaamsbouw, lichaamsvetpercentage, enzovoorts.
Duikpakken bieden naast de hoofdreden van warmteisolatie ook bescherming tegen snijwonden, schaafwonden en steken. Ook als het water niet koud is, moet je toch een soort van bescherming dragen om verwondingen en zonnebrand te voorkomen.

Er zijn verschillende soorten duikpakken:
- wetsuit
- drysuits
- semi-drysuit
- tropenpak

Wetsuits zijn gemaakt van neopreen (schuim). Dit is een synthetisch rubber, gevuld met duizenden kleine gasbelletjes. Neopreen biedt een goede isolatie in veel duiksituaties.
Natpakken zijn wereldwijd de meest gebruikte warmtebescherming voor Scuba Divers, vanwege de eenvoud en relatief lage aanschafkosten.
Om goed te kunnen functioneren, moet een wetsuit goed passen.

De wetsuits zijn er in verschillende diktes, van 2mm tot 7mm. Hoe dikker het pak, hoe groter de isolatie, hoewel dikke pakken erg lomp en vreemd kunnen aanvoelen bij het dragen. Meestal wordt er bij watertemperaturen van boven de 27C een 3mm pak gedragen en in kouder water is dit meestal 6mm of meer, dit hangt echter af van de voorkeur van de duiker zelf.

Er zijn ook wetsuits met korte pijpen en mouwen, zo'n wetsuit wordt ook wel een shorty genoemd en is alleen geschikt voor duiken in wateren met tropische temperaturen. Shorty's worden ook wel eens als overpak gebruikt, dit heet dan een overshorty, een overshorty heeft soms een cap om ook het hoofd warm te houden. Een wetsuit met overshorty (vaak verkocht als een set) kan een isolerende dikte berijken van 14mm, en kan gebruikt worden voor duiken in zeer koude wateren, hoe koud en hoe lang hangt af van de duiker, wees erop bedacht dat een duik altijd afgebroken moet worden als een duiker het koud krijgt!


Drysuits:
Als het water een lage temperatuur(2oC-13oC) heeft hebben drysuits soms een voorkeur.
Natuurlijk is het ook mogelijk om met een wetsuit te duiken met temperaturen van 2oC, houd dan alleen wel rekening met een verkorte duiktijd en minder comfort tijdens het omkleden. Een drysuit is ontworpen om je helemaal droog te houden. Het pak houdt je droog door een seal(afsluiting) bij je polsen, een seal bij je nek en een waterdichte rits.
Bij sommige droogpakken draag je onderkleding om isolatie toe te voegen en je warm te houden. De onderkleding houdt lucht vast tussen je huid en het pak. Bij trilaminaat pakken geeft het pak zelf bijna geen isolatie en wordt de isolatie volledig door de onderkleding bepaald, een voordeel hiervan is is dat je door het kopen van relatief goedkope onderpakken met veel verschillende watertemperaturen kan duiken. Je kunt de onderkleding in lagen dragen om je isolatie aan elke watertemperatuur aan te passen.

Semi-drysuit:
Dit zijn pakken met strak aansluitende neopreen seals bij de polsen en enkels, waardoor nauwelijks water in het pak kan komen. Het zijn meestal een- of tweedelige pakken met een vaste kap. Sommige moderne semi-drysuits werken als een droogpak en hebben een rits over de schouders en een omgekeerd nekseal. In zo'n pak blijf je net niet helemaal droog, maar ze werken wel goed zeer isolerend. Een voordeel van een semi-dry suit over een wetsuit is zeker het verhoogde comfort bij het betreden van het water.

Tropenpak:
Dit zijn dunne en uit één stuk bestaande pakken, die gemaakt zijn om je huid te beschermen tegen snijwonden, schaafwonden en steken, die je op kunt lopen tijdens een duik in tropische wateren.

Duik instrumenten

- duikhorloge:
Een duikhorloge is een waterdicht horloge dat buiten de tijd een aantal extra functies heeft. De draaibare ring bij de analoge uitvoeringen wordt gebruikt om de starttijd goed te kunnen onthouden. Aanvullende functies van de duikhorloges kunnen zijn: Weergave van diepte, duiktijd, maximale duikdiepte en de stijgsnelheid.

- kompas:
Onder water kan je niet ver genoeg kijken om goed te kunnen navigeren. Je kunt natuurlijk herkenningspunten gebruiken zoals rotsen, paaltjes of koraalblokken die parallel aan de kust lopen maar als je boven een kale bodem duikt heb je een kompas nodig. Kompassen hebben een zeilstreep, dit is een centrale streep op het kompas. Ook heeft het kompas een naald die het magnetische noorden aangeeft en een draaibare rand of markerings-streepjes heeft om het noorden mee in te stellen.
Een kompas is in 360 graden verdeeld die met de klok mee loop van 0º(noord), via 90º(oost), 180º(zuid) en 270º(west) naar 360º of 0º loopt.
De zeilstreep geeft de te volgen richting aan en moet in het verlengde van het lichaam gehouden worden.

- duikmes:
Als je onder water bent, kun je verstrikt raken in vislijnen, visnetten, touwen en zeewier. Je hebt een mes nodig om jezelf los te kunnen snijden uit dit soort dingen, om gevaarlijke situaties te voorkomen.

- duiklamp:
Verlichten van de omgeving.
De belangrijkste reden om een lamp mee te nemen tijdens een duik natuurlijk. Je duikt om onderwater dingen te gaan bekijken en met een goede lamp kun je dat dus beter.

Communicatie.
Het is belangrijk dat een lamp een sterke 'straal' produceert en niet een wijde bundel die alles verlicht. Zo kun je duidelijke signalen doorgeven onderwater en verblind je je buddy niet.
Ook bovenwater is de lamp eventueel een goede signaalbron voor helikopters en reddingboten.

- boeien:
Deco-boeien, ook wel decompressieboeien genoemd, worden opgeblazen onder water om de positie van de duiker duidelijk te maken wanneer hij een decompressiestop houdt. Hierdoor kan de boot makkelijker de plaats van de duiker bepalen.
Een lijn verbindt de Deco-boei aan het wateroppervlak met de duiker onder water.

- leitje:
Dit is een wit plastic kaartje waar je met een gewoon potlood op kan schrijven. Het belangrijkste doel ervan is om met een andere duiker te overleggen, maar ze kunnen ook gebruikt worden voor notities, duikplanning, navigatiedetails of logboekinformatie.

- shaker:
Een shaker kan je gebruiken om onderwater de aandacht van je buddy te trekken om bijvoorbeeld iets te laten zien. Ook kan het zijn dat je gewoon de aandacht van de duikers wilt trekken bij bijv. een probleem.