Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/blokjeom/domains/2dive.nl/public_html/mphp/Database.php on line 94

Strict Standards: Only variables should be passed by reference in /home/blokjeom/domains/2dive.nl/public_html/index.php on line 16
2Dive helpt je met het leren van je duiktheorie!

Ademautomaten

Een ademautomaat is een mechanisch instrument dat je lucht geeft als je er om vraagt. De functie van je ademautomaat is de hoge druk van de lucht in je persluchtfles te reduceren tot de omgevingsdruk, zodat je het kunt ademen zonder je longen te beschadigen door overdruk. Ademautomaten bestaan uit twee delen: de eerste trap en de tweede trap. Aan de eerste trap worden vaak meerdere uitrustingsstukken gekoppeld, zoals een manometer of een extra ademautomaat.
imageDe eerste trap van de meeste ademautomaten van uit de Verenigde Staten passen over de kraan van de duikfles d.m.v. een beugel en een schroef, deze verbinding noemt met INT. Als de eerste trap in je duikfles wordt geschroefd noemt men dit een DIN verbinding.
De eerste trap zorgt ervoor dat de hoge druk van de lucht in de persluchtfles wordt teruggebracht naar ongeveer 10 bar boven de omgevingsdruk.
De eerste trap moet ten minste een hogedruk poort hebben. Deze poort omzeilt het mechanisme dat de druk uit perslucht reduceert. Op deze poort wordt een hogedrukslang met een onderwatermanometer bevestigd zodat je de druk in je duikfles en dus je luchtvoorraad direct kunt aflezen.

De tweede trap van de ademautomaat heeft een mondstuk. De tweede trap reduceert de druk, van 10 bar boven de omgevingsdruk, verder naar de omgevingsdruk waar jij je op dat moment bevindt. Hierdoor is de lucht die je inademt altijd op die druk die je lichaam nodig heeft, het maakt dus niet uit hoe diep je onderwater bent, je ademautomaat zorgt ervoor dat je moeiteloos kan blijven ademen. Ademautomaten zijn over het algemeen uiterst betrouwbaar, er zijn echter wel verschillende eisen aan de automaten voor verschillende duikomstandigheden, en ook het ademcomfort verschilt nogal per ademautomaat. Laat je bij het kopen van een ademautomaat goed adviseren en ga niet meteen voor de goedkoopste, met een kwalitatief goede automaat kan je namelijk jaren vooruit.