Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/blokjeom/domains/2dive.nl/public_html/mphp/Database.php on line 94

Strict Standards: Only variables should be passed by reference in /home/blokjeom/domains/2dive.nl/public_html/index.php on line 16
2Dive helpt je met het leren van je duiktheorie!

Basis duikbenodigdheden

Elke duiker heeft basis duikbenodigdheden nodig. Als de omstandigheden goed zijn kan je beginnen kennis te maken met de onderwaterwereld met behulp van 3 benodigdheden:
- masker
- vinnen
- snorkel

Het masker.
imageMisschien heb je al eens geprobeerd om onder water te kijken zonder duikmasker en heb je gemerkt dat dit niet mogelijk was. Dit komt omdat je ogen zijn gemaakt om te focussen in de lucht. Het water dat tegen je ogen aankomt vormt een lens, wat het onmogelijk maakt om te focussen. Als we zorgen voor een laag lucht tussen de ogen en het water wordt dit probleem opgelost. Een duikmasker bedekt altijd de neus van de duiker, dit is nodig om de druk in het masker gelijk te kunnen maken aan de omgevingsdruk door lucht uit te ademen door de neus.

Een duikmasker moet goed passen. Dit kan je testen door het masker tegen je gezicht aan te drukken en dan te kijken of het masker blijft zitten als je het loslaat. Naast de goede pasvorm moet het masker aan een aantal eisen voldoen; de lenzen moeten van gehard glas zijn en worden omlijst door een harde rand, het neusstuk moet van een zacht materiaal zijn zodat het mogelijk is je neus dicht te knijpen en er moet een dubbele seal aanwezig zijn die voor een goede waterdichte afdichting zorgt.

De vinnen
Vinnen zorgen voor je voortstuwing in het water. De vinnen zorgen ervoor dat je je lange beenspieren kan gebruiken om jezelf voort te bewegen in het water, dit zorgt ervoor dat de voortstuwing veel minder energie kost.
imageZeker met een volledige duikuitrusting aan zul je merken dat je vinnen een onmisbaar deel van je duikuitrusting vormen. Door je duikuitrusting ben je namelijk veel minder gestroomlijnd dan normaal in het water, waardoor zwemmen zonder vinnen voelt als malen door het water zonder resultaat.
Vinnen bestaan er in vele soorten en maten, zo zijn er vinnen met een volledige voet en vinnen met een hielband. De vinnen met een volledige voet worden rechtstreeks om de voet gedragen, dit biedt echter weinig isolatie waardoor deze vinnen alleen in warmer water kunnen worden gebruikt. Vinnen met een hielband worden om een duiklaars heen gedragen, de duiklaars zorgt voor de isolatie waardoor deze vinnen geschikt zijn voor duiken in koud water. Dan zijn er nog korte vinnen, lange vinnen, stugge vinnen en flexibele, soms zelfs gespleten vinnen. Welke vinnen je kiest hangt af van je spierkracht en waarvoor je ze wilt gebruiken. Als een vin te lang en te groot is voor jou dan vormt het voortbewegen een te zware belasting op de benen, waardoor kramp kan ontstaan, is de vin echter te flexibel of te klein dan voelt het alsof dat je voor niets aan het peddelen bent. Laat je goed adviseren bij het kopen van vinnen en probeer ze als je de mogelijkheid hebt ook even in het water uit voordat je ze koopt.

De snorkel
Een snorkel zorgt ervoor dat je kan blijven ademen terwijl dat je met je hoofd in het water ligt.
imageOok een snorkel kan je in vele soorten kopen, van een simpel gebogen buisje met een mondstuk, tot een super luxe uitvoeringen met waterloos ventielen en opzetstukken die het instromen van water tegengaan. Wat echter het meest belangrijke aan de snorkel is zijn de afmetingen. Een te korte snorkel zal steeds onderwater komen waardoor hij steeds vol loopt met water, een te lange snorkel zorgt ervoor dat de lucht die je ademt niet genoeg ververst wordt waardoor je wordt blootgesteld aan te hoge concentraties CO2 waardoor je zelfs bewusteloos kan raken. Een te brede snorkel is moeilijk te klaren (leeg blazen) als deze volgelopen is met water en een te smalle snorkel ademt zwaar. Kortom ook voor iets simpels als een snorkel moet deskundig advies worden gezocht bij een duik speciaalzaak, vaak betaal je voor een goede snorkel wel wat meer, maar die zorgt er dan wel voor dat je prettig aan de oppervlakte kan ademen. Tijdens het duiken wordt een snorkel vaak gebruikt als er grote afstanden aan de oppervlakte moeten worden afgelegd.