Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/blokjeom/domains/2dive.nl/public_html/mphp/Database.php on line 94

Strict Standards: Only variables should be passed by reference in /home/blokjeom/domains/2dive.nl/public_html/index.php on line 16
2Dive helpt je met het leren van je duiktheorie!

Duikflessen(cylinders)

imageJe duikfles bevat het ademgas voor de duur van jou duik, als je een uur wilt duiken dan moet deze fles dus genoeg lucht bevatten om een uur lang uit te kunnen ademen. Een gemiddelde duiker heeft aan de oppervlakte zo'n 20 liter lucht per minuut nodig om normaal te kunnen ademen, in een uur gebruiken we normaal gesproken dus 1200 liter lucht. Dit komt onder normale druk overeen met een inhoud van 1,2m3 een afmeting die veel te groot zou zijn voor een duikfles om mee te kunnen duiken. Om ervoor te zorgen dat we toch genoeg lucht mee kunnen nemen onderwater persen we de lucht onder hoge druk in een duikcilinder. Op deze manier kunnen we wel 200 tot 300 keer meer lucht in een cilinder persen dan zijn inhoud groot is. Een duikfles van 10 liter kan dus wel 3000 liter lucht bevatten oftewel 3m3 ademgas.
Er zijn duikflessen van verschillende afmetingen en inhouden die gevult kunnen worden van 200 tot 300 bar. Duikflessen kunnen gemaakt zijn van staal, aluminium en carbon, elke fles heeft zijn eigen voor- en nadelen. Welke duikfles je kiest hangt af van je persoonlijke voorkeur en van de geplande duik, wil je langer en of dieper duiken heb je een grotere fles nodig. Als je net begint met duiken zul je vaak een duikfles huren, dit is een goede manier om uit te vinden welk formaat jou het beste bevalt.
Een duikfles moet elke 5 jaar een hydrostatische keuring doorstaan om te kijken of de fles nog wel geschikt is voor gebruik. Tijdens een hydrostatische test wordt een duikfles met water gevuld en wordt de druk in de fles opgevoerd tot 1,5 keer de maximale werkdruk van de fles. Hierbij wordt gekeken hoeveel de fles uitzet en of hij ook weer terugkomt in zijn normale model. Komt de fles niet terug in zijn normale model of zet hij teveel uit dan wordt de fles afgekeurd en mag hij niet meer worden gebruikt om mee te duiken.