Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/blokjeom/domains/2dive.nl/public_html/mphp/Database.php on line 94

Strict Standards: Only variables should be passed by reference in /home/blokjeom/domains/2dive.nl/public_html/index.php on line 16
2Dive helpt je met het leren van je duiktheorie!

Duikpakken

image
Je normale lichaamstemperatuur ligt ongeveer op 37oC. Je huid is koeler, maar elke keer als de watertemperatuur kouder is dat je huidtemperatuur, verliest je lichaam warmte aan het water. Scuba Divers moeten daarom een warmtebeschermend duikpak dragen in nagenoeg alle, zelfs de warmste wateren.
Het is noodzakelijk dat je de juiste warmtebescherming draagt, voor de condities waar je in duikt. Wanneer je het koud krijgt onderwater, vermindert je prestatievermogen. Warmteverlies onderwater tast de mogelijkheid om goed na te denken aan en je raakt snel vermoeid. Koud water is een meewerkende factor bij veel duikongevallen.

De hoeveelheid isolatie die je moet dragen voor een duik, hangt vaak af van de watertemperatuur, je verichtte inspanning gedurende de duik en andere factoren, zoals je lichaamsbouw, lichaamsvetpercentage, enzovoorts.
Duikpakken bieden naast de hoofdreden van warmteisolatie ook bescherming tegen snijwonden, schaafwonden en steken. Ook als het water niet koud is, moet je toch een soort van bescherming dragen om verwondingen en zonnebrand te voorkomen.

Er zijn verschillende soorten duikpakken:
- wetsuit
- drysuits
- semi-drysuit
- tropenpak

Wetsuits zijn gemaakt van neopreen (schuim). Dit is een synthetisch rubber, gevuld met duizenden kleine gasbelletjes. Neopreen biedt een goede isolatie in veel duiksituaties.
Natpakken zijn wereldwijd de meest gebruikte warmtebescherming voor Scuba Divers, vanwege de eenvoud en relatief lage aanschafkosten.
Om goed te kunnen functioneren, moet een wetsuit goed passen.

De wetsuits zijn er in verschillende diktes, van 2mm tot 7mm. Hoe dikker het pak, hoe groter de isolatie, hoewel dikke pakken erg lomp en vreemd kunnen aanvoelen bij het dragen. Meestal wordt er bij watertemperaturen van boven de 27C een 3mm pak gedragen en in kouder water is dit meestal 6mm of meer, dit hangt echter af van de voorkeur van de duiker zelf.

Er zijn ook wetsuits met korte pijpen en mouwen, zo'n wetsuit wordt ook wel een shorty genoemd en is alleen geschikt voor duiken in wateren met tropische temperaturen. Shorty's worden ook wel eens als overpak gebruikt, dit heet dan een overshorty, een overshorty heeft soms een cap om ook het hoofd warm te houden. Een wetsuit met overshorty (vaak verkocht als een set) kan een isolerende dikte berijken van 14mm, en kan gebruikt worden voor duiken in zeer koude wateren, hoe koud en hoe lang hangt af van de duiker, wees erop bedacht dat een duik altijd afgebroken moet worden als een duiker het koud krijgt!


Drysuits:
Als het water een lage temperatuur(2oC-13oC) heeft hebben drysuits soms een voorkeur.
Natuurlijk is het ook mogelijk om met een wetsuit te duiken met temperaturen van 2oC, houd dan alleen wel rekening met een verkorte duiktijd en minder comfort tijdens het omkleden. Een drysuit is ontworpen om je helemaal droog te houden. Het pak houdt je droog door een seal(afsluiting) bij je polsen, een seal bij je nek en een waterdichte rits.
Bij sommige droogpakken draag je onderkleding om isolatie toe te voegen en je warm te houden. De onderkleding houdt lucht vast tussen je huid en het pak. Bij trilaminaat pakken geeft het pak zelf bijna geen isolatie en wordt de isolatie volledig door de onderkleding bepaald, een voordeel hiervan is is dat je door het kopen van relatief goedkope onderpakken met veel verschillende watertemperaturen kan duiken. Je kunt de onderkleding in lagen dragen om je isolatie aan elke watertemperatuur aan te passen.

Semi-drysuit:
Dit zijn pakken met strak aansluitende neopreen seals bij de polsen en enkels, waardoor nauwelijks water in het pak kan komen. Het zijn meestal een- of tweedelige pakken met een vaste kap. Sommige moderne semi-drysuits werken als een droogpak en hebben een rits over de schouders en een omgekeerd nekseal. In zo'n pak blijf je net niet helemaal droog, maar ze werken wel goed zeer isolerend. Een voordeel van een semi-dry suit over een wetsuit is zeker het verhoogde comfort bij het betreden van het water.

Tropenpak:
Dit zijn dunne en uit één stuk bestaande pakken, die gemaakt zijn om je huid te beschermen tegen snijwonden, schaafwonden en steken, die je op kunt lopen tijdens een duik in tropische wateren.