Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/blokjeom/domains/2dive.nl/public_html/mphp/Database.php on line 94

Strict Standards: Only variables should be passed by reference in /home/blokjeom/domains/2dive.nl/public_html/index.php on line 16
2Dive helpt je met het leren van je duiktheorie!

Duik instrumenten

- duikhorloge:
Een duikhorloge is een waterdicht horloge dat buiten de tijd een aantal extra functies heeft. De draaibare ring bij de analoge uitvoeringen wordt gebruikt om de starttijd goed te kunnen onthouden. Aanvullende functies van de duikhorloges kunnen zijn: Weergave van diepte, duiktijd, maximale duikdiepte en de stijgsnelheid.

- kompas:
Onder water kan je niet ver genoeg kijken om goed te kunnen navigeren. Je kunt natuurlijk herkenningspunten gebruiken zoals rotsen, paaltjes of koraalblokken die parallel aan de kust lopen maar als je boven een kale bodem duikt heb je een kompas nodig. Kompassen hebben een zeilstreep, dit is een centrale streep op het kompas. Ook heeft het kompas een naald die het magnetische noorden aangeeft en een draaibare rand of markerings-streepjes heeft om het noorden mee in te stellen.
Een kompas is in 360 graden verdeeld die met de klok mee loop van 0º(noord), via 90º(oost), 180º(zuid) en 270º(west) naar 360º of 0º loopt.
De zeilstreep geeft de te volgen richting aan en moet in het verlengde van het lichaam gehouden worden.

- duikmes:
Als je onder water bent, kun je verstrikt raken in vislijnen, visnetten, touwen en zeewier. Je hebt een mes nodig om jezelf los te kunnen snijden uit dit soort dingen, om gevaarlijke situaties te voorkomen.

- duiklamp:
Verlichten van de omgeving.
De belangrijkste reden om een lamp mee te nemen tijdens een duik natuurlijk. Je duikt om onderwater dingen te gaan bekijken en met een goede lamp kun je dat dus beter.

Communicatie.
Het is belangrijk dat een lamp een sterke 'straal' produceert en niet een wijde bundel die alles verlicht. Zo kun je duidelijke signalen doorgeven onderwater en verblind je je buddy niet.
Ook bovenwater is de lamp eventueel een goede signaalbron voor helikopters en reddingboten.

- boeien:
Deco-boeien, ook wel decompressieboeien genoemd, worden opgeblazen onder water om de positie van de duiker duidelijk te maken wanneer hij een decompressiestop houdt. Hierdoor kan de boot makkelijker de plaats van de duiker bepalen.
Een lijn verbindt de Deco-boei aan het wateroppervlak met de duiker onder water.

- leitje:
Dit is een wit plastic kaartje waar je met een gewoon potlood op kan schrijven. Het belangrijkste doel ervan is om met een andere duiker te overleggen, maar ze kunnen ook gebruikt worden voor notities, duikplanning, navigatiedetails of logboekinformatie.

- shaker:
Een shaker kan je gebruiken om onderwater de aandacht van je buddy te trekken om bijvoorbeeld iets te laten zien. Ook kan het zijn dat je gewoon de aandacht van de duikers wilt trekken bij bijv. een probleem.