Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/blokjeom/domains/2dive.nl/public_html/mphp/Database.php on line 94

Strict Standards: Only variables should be passed by reference in /home/blokjeom/domains/2dive.nl/public_html/index.php on line 16
2Dive helpt je met het leren van je duiktheorie!

Opbouwen van de duikset

Voordat je het water in kan moet eerst je duikset worden opgebouwd.
Allereerst maak je je masker klaar voor gebruik. Met gebruik van speeksel of een beetje tandpasta, kan je de binnenkant van de glazen insmeren om te voorkomen dat ze beslaan.Hierna ga je je persluchtset gereed maken. Eerst plaats je je persluchtfles voor je met de opening waar de lucht uit komt van je af gericht. Hierna haal je het stofkapje eraf en controleer je of er een O-ring aanwezig is. Nu maak je de band van je BCD los, houdt de schouderbanden vast en schuif de band over de fles naar beneden zodat deze op de goede hoogte zit. De goede positie van de fles wordt dan samen met je instructeur bekeken. Hierna klem je de band strak en maak je hem vast. Til je BCD op bij de schouderbanden en controleer of de fles goed vast zit. Pak nu je automatenset. Zorg ervoor dat je tweede trap rechts van je is, en je manometer en inflatorslang aan de linkerkant. Draai nu de aansluitknop los en verwijder het stofkapje van de eerste trap. Bevestig nu de automaat aan je fles. Bij een DIN aansluiting: schroef de eerste trap in de DIN afsluiter tot deze handvast zit. Bij een Amerikaanse aansluiting (INT): sluit de aansluiter over de flesafsluiter. De opening van de eerste trap sluit aan op de uitgang van je flesafsluiter. De inlaat van je eerste trap valt precies in de inkeping van de flesafsluiter tegen de O-ring. Draai de knop handvast.

Nu kan je je inflatorslang aansluiten op je BCD. Zorg ervoor dat je manometer van je af is gericht, het liefste omgekeerd, met het leesvlak naar beneden. Open de persluchtfles langzaam terwijl je de waterloosknop van de 2e trap ingedrukt heb, laat deze langzaam los als er lucht uit komt. Controleer of je nergens gesis hoort, dit kan te maken hebben met probleem met de afsluiting of een O-ring die vervangen moet worden. Nu kan de hele knop open worden gedraaid tot hij niet verder gaat. Draai dan de knop een kwartslag terug.Hierna zet je alle slangen vast in eventuele clips of klittenband bevestigingen en trek je het vest aan met hulp van je buddy. Let er goed op dat er niets onder je vest vastzit en stel de goede maat van de schouderbanden in. Maak ook buikband vast. Controleer hierna door naar achteren te leunen of de eerste trap niet tegen je nek of hoofd komt. Controleer nu of je alle spullen bij je hebt en ga je samen met je buddy naar het water toe. Hier doe je voordat je onderwater gaat de buddycheck.

Trimmen

Trimmen is het behouden van een neutraal drijfvermogen.
Trimmen bevat een aantal vaardigheden die je snel kunt leren door enkele basis principes toe te passen en te kennen. Als je goed trimt dan maakt het een duik makkelijker, en helpt om het onderwatermilieu te beschermen. Er zijn 4 zaken die invloed kunnen hebben op het trimmen, namelijk: de hoeveelheid lood dat je draagt, het soort duikpak dat je draagt, de hoeveelheid lucht je in je droogpak of BCD hebt en de hoeveelheid lucht je in je longen hebt. imageOm je drijfvermogen goed te kunnen beheersen moet je een duik goed beginnen door goed uitgelood te zijn. Ook moet je je ervan bewust zijn dat wanneer je oppervlakkig ademt minder drijfvermogen hebt dan wanneer je diep ademt. Tijdens je duik houd je je drijfvermogen onder controle door lucht in je BCD te blazen of er uit te laten. Als je leert duiken met een droogpak zul je zo af en toe ook lucht in en uit je droogpak moeten laten wat je trim beïnvloed. Voordat je met een duik begint moet je je drijfvermogen testen aan de oppervlakte. Allereerst moet je ervoor zorgen dat je BCD volledig leeg is. Hierna neem je een verticale positie aan in het water. Adem nu diep in en hou je adem in. Als je goed uitgelood bent zul je op oogniveau blijven drijven. Adem nu volledig uit, als je nu zinkt ben je goed uitgelood. Blaas nu je BCD weer op zodat je aan de oppervlakte blijft. Je zal in verschillende omstandigheden je drijfvermogen moeten aanpassen, bijvoorbeeld als je een ander duikpak draagt of wanneer je in zoet in plaats van zout water duikt.

Masker klaren

Door verschillende oorzaken zoals een beslagen masker of water in je masker kan het nodig zijn om je masker te klaren.
Als eerste houdt je je kin naar beneden om te voorkomen dat het water je neus in loopt. Vervolgens adem je diep in. Hierna duw je met je vingertoppen tegen de bovenrand van je masker aan. Nu kan je uitademen door je neus. Terwijl je uitademt buig je je hoofd langzaam naar achteren. De lucht zal het water onder uit je masker persen.
Deze handeling moet je heel langzaam en rustig uitvoeren. Je moet bewust nadenken over wat je aan het doen bent en je moet je concentreren op het inademen door je mond en op het uitademen door je neus.