Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/blokjeom/domains/2dive.nl/public_html/mphp/Database.php on line 94

Strict Standards: Only variables should be passed by reference in /home/blokjeom/domains/2dive.nl/public_html/index.php on line 16
2Dive helpt je met het leren van je duiktheorie!

Inleiding druk

Als je ooit wel eens in een zwembad naar de bodem gedoken hebt dan heb je vast wel gemerkt dat je dit goed voelt in je oren. Dit gevoel wordt veroorzaakt door druk, druk die onderwater vele malen sneller verandert dan aan de oppervlakte. Voor een duiker is het belangrijk om te weten wat druk is en welke invloed druk uitoefent op ons lichaam en apparatuur. In dit hoofdstuk geven we een inleiding over druk. We proberen de volgende vragen voor je te beantwoorden:
- Wat is druk?
- Waar komt druk vandaan?
- Hoe benoemen we druk?

Druk en kracht
Druk is een kracht die uitgeoefend wordt op een oppervlakte. In het dagelijks leven hebben we altijd te maken met druk. Tijdens het lopen beoefenen we met het gewicht van ons lichaam een kracht uit op onze voeten. Als we op een vlakke ondergrond lopen dan vangen onze voeten deze kracht op met een groot deel van de voetzool. De kracht wordt dan verdeelt over een groot oppervlakte en de druk is draagbaar. Lopen we echter op een grindpad dan wordt de kracht verdeeld over veel kleinere oppervlaktes, op sommige plaatsen wordt de druk dan zo hoog dat dit zelfs pijn kan doen aan de voeten. Andersom als wij op platte zolen lopen laten we weinig sporen na in het zand (lage druk op het zand), lopen we echter op hoge hakken dan druk je diepe putten in het zand (hoge druk op het zand onder de hak). De definitie van druk wordt als volgt weergegeven:

image
In deze formule staat p voor pressure oftewel druk, F voor force of kracht en A voor area of oppervlakte. De druk is dus de kracht geteeld door het oppervlakte waar de kracht op uitgeoefend wordt.


Eenheden
Druk wordt aangeduid in verschillende eenheden, bij duiken gebruiken we in Nederland de eenheid bar, in andere delen wan de wereld wordt ook wel de eenheid psi gebruikt. 1 bar staat gelijk aan een druk van 1.02 kilo per CM2, psi is een afkorting van pond per INCH2 (pound per square inch). In de rekenvoorbeelden zullen we alleen gebruik maken van de eenheid bar, echter kan het voorkomen dat je in het buitenland een keer om zult moeten rekenen van psi naar bar of andersom. Dit kan door het toepassen van het volgende rekensommetje bar = psi / 14,5.