Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/blokjeom/domains/2dive.nl/public_html/mphp/Database.php on line 94

Strict Standards: Only variables should be passed by reference in /home/blokjeom/domains/2dive.nl/public_html/index.php on line 16
2Dive helpt je met het leren van je duiktheorie!

Atmosferische druk

imageIn dit hoofdstuk beantwoorden we de volgende vragen:
- Wat is atmosferische druk?
- Waar komt atmosferische druk vandaan?
- Hoe verhoud atmosferische druk zich met hoogte?
- Waaruit bestaat lucht op zeeniveau?

Rond de aarde hangt een laag gassen die we ook wel de atmosfeer noemen, ook deze gassen (de lucht) oefent een bepaalde druk uit op alles zich op aarde bevindt. Lucht heeft namelijk ook gewicht, op zeeniveau weegt één liter lucht ongeveer 1,3 gram. Echter bevinden zich in de atmosfeer liters opeengestapelde lucht die samen toch met een flink gewicht op de aarde drukken. Op zeeniveau heerst er een druk van ongeveer 1 bar oftewel 1,02 kilo per CM2, op een m2 drukt dus een gewicht van ongeveer 10.200 kilo lucht.
Hoe hoger je komt hoe minder opeengestapelde lucht er zich boven je bevindt, en hoe lager de druk. Als vuistregel stellen we dat de luchtdruk ongeveer 0,1 bar per 1000m afneemt. Op 5000m hoogte is de luchtdruk op aarde dus nog maar 0,5 bar.

Op zeeniveau bestaat de atmosfeer uit de volgende gassen:
Stikstof (78,09%)
Zuurstof (20,94%)
Argon (0,93%)
Koolstofdioxide (0,03%)
Overig (0,01%)


Tijdens rekenvoorbeelden rekenen we in het geval van lucht voor het gemak vaak met 21% zuurstof en 79% stikstof als samenstelling. Voor berekeningen bij het duiken met perslucht is deze vereenvoudigde samenstelling nauwkeurig genoeg.