Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/blokjeom/domains/2dive.nl/public_html/mphp/Database.php on line 94

Strict Standards: Only variables should be passed by reference in /home/blokjeom/domains/2dive.nl/public_html/index.php on line 16
2Dive helpt je met het leren van je duiktheorie!

Drijfvermogen

Dat sommige objecten op water blijven drijven en dat sommige mensen dit ook kunnen, dat is voor iedereen wel bekend. Wat echter belangrijk is om bij het duiken te weten is waar drijfvermogen vandaan komt en wat het is. In het volgende hoofdstuk gaan we in op drijfvermogen en de factoren die drijfvermogen beïnvloeden.

Om het drijfvermogen beter te begrijpen zullen we je voorstellen aan de wet van Archimedes:

De opwaartse kracht die een lichaam in een vloeistof of gas ondervindt is even groot als het gewicht van de/het verplaatste vloeistof/gas.

Als we dus een object met een volume van 1l onderwater trekken dan zal er een opwaartse kracht ontstaan van /- 9,8N. Als het gewicht van het object kleiner is dan het gewicht van het verplaatste water dan zal het object drijven, als het gewicht groter is dan het gewicht van het verplaatste water dan zal het object zinken.

Tijdens het duiken wordt een deel van ons drijfvermogen bepaald door lucht. Lucht dat zich in kleine belletjes in het neopreen van het duikpak bevind, lucht in de blaas van de BCD en de lucht in de duikcilinder. Het drijfvermogen wat door de lucht wordt veroorzaakt is in een aantal gevallen nogal variabel, waardoor je als duiker steeds je drijfvermogen moet compenseren.

Veranderingen in drijfvermogen bij het duiken
Als we allereerst kijken naar de kleine belletjes lucht in een neopreen wetsuit. Onder normale omstandigheden zal een wetsuit een behoorlijke hoeveelheid drijfvermogen geven. De luchtbelletjes in het neopreen zijn echter door druk samenpersbaar. Hoe dieper we tijdens het duiken komen hoe kleiner het volume van de luchtbelletjes in het wetsuit, en als gevolg daarvan hoe kleiner het drijfvermogen van het wetsuit. Als je hiervoor dus geen compensatie hebt zal je naarmate je dieper komt steeds sneller gaan zinken.
Gelukkig hebben we als duiker tegenwoordig een BCD, een BCD is een stuk duikuitrusting dat je vaak als een soort van rugzak draagt. De BCD bevat een blaas waar lucht ingeblazen kan worden. Hoe meer lucht je in de BCD blaast hoe groter het volume en hoe groter het drijfvermogen. Ook de lucht in de BCD is samenpersbaar, onder invloed van verandering van druk zal het volume van de lucht in de BCD ook veranderen.
Als derde beïnvloed ook de lucht in de persluchtfles het drijfvermogen, allereerst door het inademen van deze lucht vergroten we het volume van onze longen (en daarmee van ons zelf) en verhogen we het drijfvermogen. Als we uitademen verkleint het volume van de longen weer waardoor het drijfvermogen weer afneemt. Daarnaast zal door het gebruik van lucht uit de persluchtfles het totale gewicht van de persluchtfles naarmate de duik vordert langzaam afnemen.

Tijdens het duiken hebben we dus constant te maken met veranderingen in het drijfvermogen, toch moet een duiker er steeds voor zorgen dat hij/zij een neutraal drijfvermogen heeft zodat je op een bepaalde diepte kan blijven. Met de BCD kunnen we drijfvermogen compenseren door lucht in of uit de blaas te laten, om zo een neutraal drijfvermogen te creëren. Dit noemen we trimmen, hierover kan je meer lezen in het hoofdstuk duikvaardigheden.