Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/blokjeom/domains/2dive.nl/public_html/mphp/Database.php on line 94

Strict Standards: Only variables should be passed by reference in /home/blokjeom/domains/2dive.nl/public_html/index.php on line 16
2Dive helpt je met het leren van je duiktheorie!

Geluid onderwater

Wie denkt dat er onderwater geen geluid is zit ernaast. Onder water hoor je van alles, luchtbelletjes die opstijgen, een papegaaivis die aan koraal knabbelt, communicatie van walvissen of dolfijnen, de golfslag die schelpen of dood koraal in beweging brengt en nog veel meer. Echter merken we onderwater wel dat wij als mensen niet kunnen bepalen waar het geluid vandaan komt en hoe ver het geluid van ons vandaan verwijderd is. Dit heeft alles te maken met de snelheid waarin het geluid zich door het water verplaatst.

Snelheid van geluid in water
Geluid verplaatst zich onderwater met een snelheid van 1.435 m/sec, tegenover een snelheid van 330 m/sec op het land. Geluid gaat onderwater dus 4x sneller dan door de lucht.

Geluid verplaatst zich onderwater 4x zo snel als door de lucht.

Doordat onze hersenen de richting van het geluid bepalen door de vertraging te meten tussen het linker en het rechter oor, werkt de richtingsbepaling niet meer wanneer er grote afwijkingen ten opzichte van de snelheid van geluid door lucht optreden. Doordat het geluid zich veel sneller en met minder verlies verplaatst in het water klinken de geluiden ook dichterbij dan dat ze daadwerkelijk zijn.

Geluid maken onderwater
Als je wel eens geprobeerd hebt om onderwater te praten zul je gemerkt hebben dat dat niet meevalt. De geluidsgolven die door onze stembanden gevormd worden botsen namelijk tegen het water. Hierdoor wordt slechts een zeer klein gedeelte van het geproduceerde geluid aan het water overgedragen. Als we de aandacht van de buddy willen trekken wanneer de afstand te groot is om elkaar even aan te tikken, zullen we direct in het water geluidsgolven moeten produceren. Bijvoorbeeld met behulp van een shaker of door met je duikmes tegen je duikcilinder aan te tikken. Sta er niet raar van te kijken als je buddy eerst alle kanten opkijkt voordat hij jou richting vindt. Hij kan immers ook niet horen waar het geluid vandaan komt.