Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/blokjeom/domains/2dive.nl/public_html/mphp/Database.php on line 94

Strict Standards: Only variables should be passed by reference in /home/blokjeom/domains/2dive.nl/public_html/index.php on line 16
2Dive helpt je met het leren van je duiktheorie!

Licht onderwater

Onderwater zien wij dingen anders dan bovenwater, zonder duikbril is het zelfs onmogelijk om scherp te zien. Bovenwater zorgen onze ogen het beeld wat onze ogen rechtlijnig bereikt via de lens in ons oog scherp geprojecteerd wordt op ons netvlies. Onderwater vormt het water wat in contact komt met onze oogbol een soort van lens. Het licht wordt hierdoor anders afgebogen waardoor wij het beeld niet scherp kunnen stellen. Om dit op te lossen gebruiken we een duikbril om onderwater scherp te kunnen zien. Echter zorgt de overgang tussen het water via het geharde glas in de duikbril ook voor een bepaalde breking van licht, waardoor het beeld wat ons netvlies bereikt weliswaar scherp is maar niet natuurgetrouw.

Groter en dichterbij
Alles wat we zien onderwater lijkt groter en dichterbij dan dat het in werkelijkheid is. Dit is het gevolg van de breking van licht in de overgang van het water naar de lucht in onze bril. Lichtstralen worden hierdoor convergent gebroken, met andere woorden de lichtstralen worden naar elkaar toe gebogen. Dit geeft hetzelfde effect als een vergrootglas, waardoor alles onderwater uitvergroot wordt. Ook onze hersenen interpreteren deze licht geconvergeerde lichtstralen verkeerd waardoor ze ons doen geloven dat het object dat we bekijken zich dichterbij bevind. Als we een rekensommetje loslaten op de breking die optreed in de overgang van water en lucht kunnen we berekenen dat we alles onderwater één 3de groter lijkt en één 4de dichterbij.

imageAbsorptie van licht onderwater
Onderwater zien we niet alleen objecten groter en dichterbij, ook zien we kleuren anders dan bovenwater. Water heeft namelijk de eigenschap dat het kleuren filtert. De ene kleur sneller dan de andere waardoor er hoe dieper je komt steeds minder kleuren overblijven. De afbeelding hiernaast toont de opname van kleuren in water. Je kan zien dat al snel de kleur rood volledig verdwijnt. In praktijk zal je merken dat op 10 meter diepte de kleur rood al vrijwel volledig verdwenen is. Dit heeft als gevolg dat we kleuren onderwater anders zien. Zo wordt rood naarmate we dieper gaan eerst diep donker paars en vervolgens zwart. Op veel onderwaterfoto's zie je dat de meest overheersende kleuren groen en blauw zijn. Zoals je op de afbeelding hiernaast kan zien verdwijnt eerst rood, daarna geel, later pas groen. Blauw blijft het langst zichtbaar onderwater. Een handig weetje voor een duiker is dat bloed er al snel zwart uitziet onderwater. Schrik dus niet als er een zwart wolkje uit een wondje komt!
Naast het water wat zelf licht filtert, kan er ook nog sediment in het water zitten. Deze kleine stofdeeltjes nemen ook licht op en zorgen ervoor dat de lichtintensiteit onderwater afneemt. Hoe helderder het water hoe dieper lichtdeeltjes kunnen doordringen, echter is het omgekeerde ook waar. Op sommige duikstekken waar het zich slechts enkele meters bedraagt kan het op 15 meter al goed donker zijn. Soms liggen heldere lagen en lagen troebel water op elkaar, door een effect wat we thermocline noemen. Dit effect zorgt er soms voor dat een duiklocatie op 15 meter donker is, maar glas helder onder de 15 meter. Dit kan de ervaring van een nachtduik geven.

Op een diepte van 10 meter en meer, ziet bloed er zwart uit omdat al het rode licht dan al is gefilterd!


Diffusie van licht in water
Naast het veranderend beeld en de veranderende kleur onderwater, is er ook nog een effect dat we diffusie of ook wel verstrooiing noemen. Dit effect zorgt ervoor dat het licht dat in het water valt wordt weerkaatst in allerlei willekeurige richtingen. Omdat licht met een kleine golflengte zich makkelijker laat verstrooien dan licht met een langere golflengte, worden kleuren als blauw en violet beter verstrooid dan de kleuren rood en groen. Door dit verschijnsel ziet helder water er altijd zo blauw uit, het blauwe licht wordt door het water diffuus in alle richtingen verspreid en voor onze ogen neemt het water dan een blauwe kleur aan.

Duiken met kunstmatig licht
Als je 's nachts een duik wilt maken in het donker, zul je een lamp mee moeten nemen onderwater. Het voordeel van duiken met een lamp is dat het licht dat we zien slechts een kleine afstand onderwater hoeft af te leggen. Hierdoor zien we tijdens een nachtduik de meest reële kleuren onder water. De effecten van diffusie en filtratie van licht treden namelijk in veel mindere maten op. Door deze rede is het 's nachts ook makkelijker om mooie kleurrijke onderwaterfoto's te maken van vissen en ander onderwaterleven op een kleine afstand dan overdag.