Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/blokjeom/domains/2dive.nl/public_html/mphp/Database.php on line 94

Strict Standards: Only variables should be passed by reference in /home/blokjeom/domains/2dive.nl/public_html/index.php on line 16
2Dive helpt je met het leren van je duiktheorie!

Inert gas narcose

Tijdens het duiken ademen we net als bovenwater verschillende gassen in, zuurstof is het enige gas dat we gebruiken, sommige andere gassen gaan in ons lichaam een reactie aan, maar het overgrote deel van de gassen die we inademen reageren niet en ademen we onveranderd weer uit. Het deel van de gassen waar we niets mee doen noemen we inerte gassen.

Inerte gassen zijn gassen die geen reactie met ons lichaam aangaan.


Toch kunnen inerte gassen wel invloed hebben op de werking van ons lichaam, deze wetenschap wordt al lang gebruikt om mensen te verdoven bij bijvoorbeeld operaties (narcose). In praktijk blijken alle inerte gassen indien de concentratie hoog genoeg is een bepaalde narcotiserende werking te hebben. Inerte gassen worden namelijk net als alle andere gassen onder druk wel opgenomen in het lichaam. Ook weten we dat gassen makkelijker oplossen in vetrijke stoffen dan in vetarme stoffen. Ons zenuwstelsel bestaat voornamelijk uit vetrijk weefsel waar deze gassen dus vrij gemakkelijk in oplossen. Het effect hiervan is dat de gassen door op te lossen in ons vetrijke zenuwstelsel de communicatie binnen deze communicatiebanen vermoedelijk. De moleculen van het gas zitten letterlijk de communicatie in de weg. De mate waarin een inert gas narcotiserend is, is afhankelijk van de hoeveelheid waarin het gas voorkomt en de grote van de moleculen. Hoe groter (in omvang niet in gewicht) het molecuul hoe eerder er een narcotiserende werking optreedt.

Dit verschijnsel is voor een duiker van groot belang, onder druk (afhankelijk van de diepte) wordt de concentratie van inerte gassen verhoogd en kan deze narcotiserende werking optreden. De eerste gevolgen hiervan zijn een vertraagd reactievermogen en een uiteenlopend scala aan andere effecten die voor iedereen anders is, vergelijkbaar met dronkenschap. Inert gas narcose wordt ook wel dronkenschap van de diepte genoemd.

Tijdens een normale recreatieve duik is de concentratie van het inerte gas stikstof verreweg het hoogst. Vandaar dat we normaal gesproken bij recreatief duiken eigenlijk alleen spreken van stikstof-narcose.

Stikstofnarcose is een inert gas narcose veroorzaakt door stikstof.


Normaal gesproken zal stikstofnarcose niet optreden boven de 24 meter (of bij een partitiele druk van minder dan 2,6 bar). Dit getal wordt een beschouwd als een redelijk veilige grens. Onder de 24 meter kunnen duikers last krijgen van het fenomeen stikstofnarcose, wanneer enige vorm van stikstof narcose of welke andere inert gas narcose geconstateerd wordt. Kan men het beste de duik op minder grote diepte voortzetten, het effect zal hiermee ook direct afnemen.

Serieuze vormen van stikstofnarcose kunnen onderwater tot zeer gevaarlijke situaties leiden, waarbij een duiker bijvoorbeeld volledig gedesoriënteerd raakt niet meer weet wat hij of zij moet doen en volledig in paniek raakt. Het is dan ook zeer raadzaam om bij duiken dieper dan 24 meter op perslucht, of duiken waarbij een partiële stikstofdruk van 2,6 bar wordt overschreden, de buddy en jezelf extra goed in de gaten te houden op verschijnselen van stikstofnarcose.