Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/blokjeom/domains/2dive.nl/public_html/mphp/Database.php on line 94

Strict Standards: Only variables should be passed by reference in /home/blokjeom/domains/2dive.nl/public_html/index.php on line 16
2Dive helpt je met het leren van je duiktheorie!

Gas vergiftiging

Ook gassen die wel een reactie aangaan met ons lichaam kunnen onderwater grote gevolgen hebben, de gevolgen hiervan zijn vaak veel complexer en veel gevaarlijker dan de gevolgen van een inert gas narcose. Bij deze gassen spreken we dan ook van vergiftiging in plaats van narcose.

Het belangrijkste gas tijdens het duiken dat een vergiftigende werking kan hebben is zuurstof. Hoewel we zuurstof nodig hebben om te leven kan het in grote concentraties dodelijk zijn. Indien gedoken wordt met perslucht ligt de grens waarop zuurstofvergiftiging kan optreden onder de voor recreatieve duikers gestelde limiet van -40m diepte bij het respecteren van de gestelde nultijden.

Om zuurstofvergiftiging te voorkomen moet een duiker een partiële zuurstofdruk van > 1,4 bar vermijden!

Indien een recreatieve duiker de grens van 1,4 bar ppO2(partiële zuurstofdruk) respecteert zal hij normaal niet te maken krijgen met zuurstof vergiftiging. Echter zijn er een aantal uitzonderingen met betrekking tot de duur van de duik (en herhalingsduiken). Op het moment dat de ppO2 onder de 0,6 bar (bij perslucht onder de 20m)komt dan wordt er zuurstof opgeslagen in het centrale zenuwstelsel. Ook deze opbouw kan na grote tijdsduur voor zuurstofvergiftiging zorgen, we praten hier echter wel over tijden die veel langer zijn dan de voorgeschreven nultijden.

Verschijnselen van zuurstofvergiftiging zijn net als de verschijnselen van een inert gas narcose divers en kunnen de volgende onderdelen bevatten:
- Visuele symptomen zoals tunnelvisie
- Oorsuizingen en auditieve hallucinaties
- Misselijkheid
- Tintelingen, vaak eerst in de lippen en andere aangezichtsspieren
- Gedragsveranderingen zoals prikkelbaarheid, verwarring en angst
- Duizeligheid
- Stuiptrekkingen

Indien bij een duiker verschijnselen van zuurstofvergiftiging worden geconstateert dient de duik direct te worden afgebroken!


Zuurstofvergiftiging kan redelijk acuut vrij heftige vormen aannemen, respecteer daarom de grens van 1,4 bar ppO2. En houdt je aan de aanwijzingen van duiktabellen en/of je duikcomputer!

Een ander gas dat voor problemen kan zorgen is koolstofmonoxide (CO), indien een duikcylinder gevuld is in directe nabijheid van bijvoorbeeld een verbrandingsmotor kan de concentratie CO dusdanig hoog zijn dat deze op diepte al snel een vergiftigende werking heeft. Koolmonoxidevergiftiging ontstaat doordat CO beter aan onze rode bloedlichaampjes bind dan zuurstof, met als gevolg dat de rode bloedlichaampjes verzadigd raken met CO en geen zuurstof meer kunnen vervoeren. Met als gevolg dat onze organen niet meer van zuurstof worden voorzien.