Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/blokjeom/domains/2dive.nl/public_html/mphp/Database.php on line 94

Strict Standards: Only variables should be passed by reference in /home/blokjeom/domains/2dive.nl/public_html/index.php on line 16
2Dive helpt je met het leren van je duiktheorie!

Plan je duik en duik je plan

"Plan je duik en duik je plan" is een zin die je duikers vaak zal horen zeggen. Een goede planning is belangrijk voor het goed laten slagen van je duik. Het plannen begint bij het bepalen van de duiklocatie en je buddy tot het controleren en gereed maken van de duikuitrusting. Hoeveel planning en voorbereiding er nodig is voor een bepaalde duik of duiktrip hangt af van de soort duik of de duiktrip die gemaakt gaat worden. De verschillende stappen van de duikplanning, het uitvoeren van je plan en vervolgens het loggen van je duik en alles wat daarbij komt kijken wordt in dit onderdeel besproken. Dit onderdeel bestaat uit de volgende hoofdstukken:

- Lange termijn planning
- Korte termijn planning
- Het voorbereiden van de duik
- Het duiken van je plan
- Het loggen en evalueren van de duik

Lange termijn planning

Voor sommige duiken is het nodig om al maanden van tevoren te beginnen met de duikplanning en het treffen van voorbereidingen, andere duiken kunnen met beperkte planning worden uitgevoerd. Dit alles hangt af van vele factoren, zoals het doel van de duik, de duiklocatie en de daarbij behorende factoren, de benodigde apparatuur, maar bijvoorbeeld ook factoren als de benodigde opleiding voor de duik en de staat van je duikapparatuur. In dit hoofdstuk worden de meest belangrijke factoren van de lange termijn planning behandeld. We proberen de volgende vragen te beantwoorden:
- Waarom moet je een duik plannen?
- Waar moet je rekening mee houden tijdens het plannen van de duik?
- Hoe bepaal je het doel van de duik?
- Hoe bepaal je de duiklocatie?
- Wat moet je weten van de duiklocatie?
- Hoe bepaal je welke uitrusting benodigd is?
- Hoe bepaal je het tijdstip van de duik?
- Is je planning reëel en kan je de duik maken?

Waarom moet je een duik plannen?
Je plant een duik om te voorkomen dat je voor onaangename verassingen komt te staan. De ernst van de onaangename verassingen kan nogal verschillen van een vervelende tegenvaller (de duiklocatie waar je wilde gaan duiken is dicht) tot een duikongeval (je komt op zee in zwaar weer terecht). Een goede planning van een duik is onderdeel van een veilige duik en daarom ook erg belangrijk. Jammer genoeg is duiken een hobby die niet geheel zonder gevaar is, gelukkig kan je er echter heel veel aan doen om toch heel veilig te kunnen duiken.

Het doel van de duik
Elke duik maak je met een bepaald doel, bijvoorbeeld een nieuw wrak ontdekken, een nieuwe duiklocatie verkennen of gewoon lekker om te ontspannen. Sommige doelen behoeven meer voorbereiding dan andere, een wrak ontdekken kan bijvoorbeeld een behoorlijk intensieve voorbereiding vergen. Hieronder kan het volgen van extra opleidingen vallen die nodig zijn om je doel te behalen. Het zal duidelijk zijn dat dit al lang voor de duik bekend moet zijn omdat je doel anders niet haalbaar kan blijken.

De duiklocatie
Soms is de duiklocatie afhankelijk van het doel van de duik, bijvoorbeeld als je nieuwe duikuitrusting wilt testen, kan je dit beter doen op een duiklocatie die je goed kent en waar je weinig andere uitdagingen hoeft te verwachten. Andere keren is de duiklocatie bepalend voor het doel, ga je bijvoorbeeld duiken in de cenotes in Mexico, dan is het doel al snel een grotduik of het verkennen daarvan. In alle gevallen is het belangrijk om, voor dat je op een bepaalde locatie gaat duiken, informatie over de duiklocatie te verzamelen. Er zijn vrij veel gegevens die je moet weten als duiker, voordat je kan gaan duiken op de locatie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan simpele gegevens zoals adres gegevens om bijvoorbeeld in geval van calamiteiten de hulpverlening naar de juiste plaats te kunnen sturen of gegevens als is de locatie verbonden met open water en moet je rekening houden met stroming. Verder is er ook nog informatie die erg belangrijk kan zijn over een bepaalde locatie, maar die moeilijker te vinden is, zoals sterkte van stroming die je kan verwachten, wat de beste duikroute is, hoe het zicht is op de locatie en welke water temperatuur je moet verwachten. Als je op een nieuwe duiklocatie wilt gaan duiken is het altijd aan te raden om contact op te nemen met iemand die de locatie goed kent alvorens er te gaan duiken, nog beter is het om de duik samen met die persoon te maken.

De benodigde uitrusting
Als je weet waar je wil gaan duiken, wat het doel is en wat je kan verwachten, is het belangrijk om te bepalen welke uitrusting je voor de duik nodig hebt en om ervoor te zorgen dat deze uitrusting in goede staat van dienst verkeerd.