Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/blokjeom/domains/2dive.nl/public_html/mphp/Database.php on line 94

Strict Standards: Only variables should be passed by reference in /home/blokjeom/domains/2dive.nl/public_html/index.php on line 16
2Dive helpt je met het leren van je duiktheorie!

De geschiedenis van het duiken

imageHet duiken en de mogelijkheden ervan leeft al zeer lang in de verbeelding van mensen. Al sinds de tijd van de Romeinen en de Grieken worden verwijzingen gevonden naar het duiken. In geschriften van de Grieken rond 1000 voor Christus wordt gesproken over duikers die zich met een zware steen lieten afzakken naar dieptes van rond de 30 meter om sponsen te verzamelen. Om de pijn in de oren te verzachten lieten de duikers olie in de gehoorgang lopen en namen ze een mond vol olie mee die ze op de bodem uitspuwde. Later zette de Grieken "duikers" in om schepen van onder water af aan te vallen. In deze eerste periode werd gebruik gemaakt van rieten stengels om onderwater (zeer ondiep) te kunnen ademen en tonnen gevuld met lucht om tijdens het verblijf onderwater zo af en toe lucht in te kunnen happen (zie afbeelding rechts).

In 77 na Christus wordt in een schrijve van Plinius de Oudere gesproken over het duiken met een luchtslang. In 1500 blijkt Leonardo Da Vinci blijkt zich bezig te hebben gehouden met duiken, zo heeft hij de eerste SCUBA ontworpen. Er is echter geen bewijs dat Leonardo Da Vinci ooit deze SCUBA ook daadwerkelijk heeft gebouwd. Wel is hij veel bezig geweest met de verfijning van de duikklok. In 1535 wordt er een duiktijd van ruim een uur beschreven, de duiker Guglielmo de Lorena maakt deze duik in een zelf ontwikkelde duikklok.

imageIn 1620 wordt er door de Nederlander Cornelis van Drebbel een doorbraak geboekt, hij ontwikkeld de eerste werkende onderzeeër (zie foto links). Een houten constructie met ingevet leer omspannen was in staat om 12 roeiers en een totaal van 20 man te vervoeren over een ongelofelijke afstand van 10km met een maximale diepte van maar liefst 20 meter. Deze onderzeeër was de eerste waarbij rekening werd gehouden met lucht bevoorrading, 2 buizen die door middel van drijvers bovenwater gehouden werden zorgde voor de toevoer van schone lucht. De onderzeeër maakte verschillende tochten in the teems waarbij deze en zijn bemanning vele uren onderwater verbleef.

In 1650 ontwikkeld Von Guericke de eerste effectieve "compressie pomp", Robert Boyle (welbekend van Boyle's gaswet) gebruikt deze pomp om experimenten uit te voeren bij dieren, om de gevolgen van compressie en decompressie in kaart te brengen. Tijdens deze experimenten wordt in 1667 voor het eerst decompressie ziekte waargenomen bij een slang. Op basis van zijn experimenten beschrijft Robert Boyle in 1660 zijn zeer bekende gaswet.

In 1680 ontwerpt een Italiaanse Fysicus genaamd Giovanni Borelli de eerste rebreather, Zijn tekeningen laten een grote luchtzak zien, waarin door chemicaliën de lucht gezuiverd wordt. Giovanni Borelli beweerd dat de lucht uit de zak weer kan worden ingeademd door de duiker. In zijn tekeningen tekent Borelli duikers met klauw achtige voeten, waardoor hij door sommige historici wordt gezien als de uitvinder van de vinnen en de eerste die voorzag dat duikers ooit vrij zouden kunnen zwemmen.

De ontwikkelingen volgen elkaar snel op en vele onderzeeërs en duikklokken worden gepatenteerd en gebruikt. Ook wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar het ademen onderwater, zo schrijft een priester genaamd Abbe Jean de Hautefeuille in 1681 het werk De kunst van het ademen onderwater. In dit schrijven legt hij onder andere uit waarom het niet mogelijk is om lucht van atmosferische druk onderwater in te ademen. Rond 1800 worden de eerste vroege vormen van duikpakken ontwikkeld, waarmee door middel van luchtvoorziening vanaf de oppervlakte op de bodem kan worden gelopen.

In 1843 wordt de eerste duikschool opgericht door de Royal Navy. Later in 1869 laat Jules Verne het duiken nog meer tot de verbeelding spreken door het schrijven van "20,000 Leagues Under the Sea" met de zeer bekende Captain Nemo als hoofd persoon.

De eerste werkende rebreather die gebruik maakt van zuurstof onder druk wordt uitgevonden in 1878 door de Engelse Henry Fleuss. Hij maakt gebruik van touw gedrenkt in een chemisch component genaamd potassium hydroxide om de CO2 uit de uitgeademde lucht te filteren.

Het boek "20,000 Leagues Under the Sea" wordt in 1915 voor het eerst verfilmd waarbij voor het eerst beelden van een onderwatercamera voor commerciële doeleinden werden gebruikt. De cast en crew van de film gebruikte aangepaste Fleuss/Davis rebreathers waarbij het chemische component "Oxylite" werd gebruikt voor de toevoer van zuurstof. Oxylite is een component dat door een chemische reactie zuurstof vormt, echter explodeert het wanneer het in aanraking komt met water waardoor het minder populair was in gebruik tijdens het duiken.

Tot 1942 waren alle SCUBA's rebreathers totdat Jacques-Yves Cousteau, Emile Gagnan acques-Yves Cousteau en Emile Gagnan de Aqua-Lung onwikkelde. De Aqua-Long was de eerste open circuit SCUBA. Samen met nog een aantal andere test duikers en ontwikkelaars maakte Jacques-Yves Cousteau in 1942 zo'n 500 duiken oplopend in diepte. De Aqua-Lung is de grondslag voor de meeste huidige SCUBA apparatuur zoals we die vandaag de dag gebruiken. In 1946 was de Aqua-Lung commercieel beschikbaar in Frankrijk, Groot-Brittannië, Canada en de USA volgde in 1950, 1951 en 1952. Kort na de introductie maakte de fransman Dumas een record duik met de Aqua-Lung naar een diepte van 94 meter.

In 1971 ontwikkelde Scubapro de BCD en bracht deze op de markt.
1980 DAN (Divers Alert Network) is opgericht als non profit organisatie om het veilige duiken te promoten.