Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/blokjeom/domains/2dive.nl/public_html/mphp/Database.php on line 94

Strict Standards: Only variables should be passed by reference in /home/blokjeom/domains/2dive.nl/public_html/index.php on line 16
2Dive interactief, geeft je duiken meerwaarde

Forum

Jan Vriendjes

Wie heeft er meer info over ontstekingen inwendig door roken bij duiken.
Bekend is dat roken en duiken niet samen gaan en dat de celwand van de aderen wordt aangetast door de koolmonoxide uit een sigaret. Ook wordt de koolmonoxide opgelagen in je hersenen wat later weer tot een hersenontsteking kan leiden. Ik weet dat er een artikel heeft gestaan in duikmagazine jaren gelenden door. Wie weet waar ik meer info kan vinden.

basgoossen

Een deel van het artikel van Duikmagazine en wat extra info heb ik via Duikforum.nl teruggevonden in een post van Brrrtje.

Maar laten we het zeer summiere overzichtsartikel uit de Duikmagazine van deze maand er eens bij pakken:

-Rokers hebben een concentratie van CO-hemoglobine die de 10% soms overschrijdt. CO beïnvloedt de pompfunctie van het hart negatief, alsmede het zuurstoftransport in het bloed. Daarnaast heeft de auteur opgeschreven dat koolstofmonoxide slecht is voor 'de werking van de cellen', een kreet waar ik met mijn eenvoudige academische opleiding in de biologie geen gehakt van kan maken. Klinkt slecht, though.

- Hartslag neemt toe. Hij zegt het er niet bij, maar je kan verwachten dat dit resulteert in een hoger luchtgebruik.

- "Tabaksrook maakt de long niet alleen zwart, maar verwoest ook de complex opgebouwde longstructuren. (...) Door de beschadiging van de het longoppervlak (veroorzaakt door roken - Brrrtje) verkleint het uitwisselingsoppervlak significant. Dit heeft invloed op de opname van zuurstof, de afgifte van kooldioxide en de afgifte van stikstof bij het duiken."


- "Er ontstaan gaten ('blebs') in de longen. Deze zwakke plaatsen zijn zeer gevoelig voor drukveranderingen, en dus barotrauma. 'Airtrapping' komt sneller voor en is ernstiger bij rokende dan bij niet-rokende duikers." Dit was de reden dat mijn duikarts mij met klem adviseerde om te stoppen met roken. Ik ben de afgelopen drie weken schoon, en vijf kilo aangekomen...

-Rokers hebben meer last van adervernauwing dan niet-rokers. Dit vergroot de kansen op een infarct. Niet zozeer een specifiek duikprobleem, maar wel erg naar als dat toevallig onder water gebeurt. "Door het dichtslibben van de aderen vervalt de betrouwbaarheid van decompressietabellen of duikcomputers". De kans op stolsels in de bloedbaan neemt toe - bij duikers kunnen stolsels reageren met micro-bellen en vervolgens echte bellen veroorzaken die de bloedvaten afsluiten.

- Roken irriteert de luchtwegen, en zorgt voor een verhoogde slijmproductie. Vorige maand nog begon ik elke dag met een flinke hoestbui, waarbij dikke klonten grijzig slijm omhoog kwamen. Die slijmzooi hoopt zich op, gedeeltelijk juist omdat je rookt, en roken de trilhaartjes die dat slijm wegduwen verlamt. Slijm kan de hele boel verstoppen (reverse blocks en shit). Slijmophoping in de luchtwegen doet de kans op een longbarotrauma toenemen.

- Dit zijn allemaal theoriën die verklaren waarom je zou verwachten dat rokers vaker de sjaak zijn als het gaat om duikongevallen. Iedereen die om zich heen kijkt ziet echter tientallen rokerts die duik na duik overleven, zonder dat een niet-rokende God de wateren splijt om hen tot een pijnlijk hiernamaals te verbannen. Zoals HES al zei, de schade valt tot nu toe wel mee. Dat is ook niet zo gek, want duiken is - in tegenstelling tot wat je op grond van de vele berichtgeving over duikongevallen misschien zou denken - een ridicuul veilige sport. Bowlen levert meer risico op naar het ziekenhuis gestuurd te worden, schijnt.

Buch et al (2003) hebben een epidemiologische studie gedaan, onder 4350 duikers die slachtoffers werden van een deco-ongeval. Volgens hen zijn zowel de kans op als de ernst van een ongeval duidelijk gelinkt aan de vraag of je rookt of niet.

Nou weet de man die dit stuk geschreven heeft er hopelijk meer van dan ik. Ik ben, in tegenstelling tot hem, geen duikmedicus, en niet in staat om één of meer van deze claims te ondersteunen of onderuit te schoffelen. Het woord is daarom weer aan jullie.

Kortom het is duidelijk dat rokers onderwater verhoogd risico lopen. De fysieke gevolgen van roken die bij de meeste rokers toch vaak wel ten delen bekend zijn, geven dit ook overduidelijk aan. Kortom roken (en duiken) valt af te raden, de capaciteit van de longen om bellen uit te wassen uit het bloed wordt behoorlijk verkleint waardoor decompressieziekte eerder voorkomt.

Pagina: 1
+ Klik hier om in te loggen en deel te nemen aan het forum!

2Dive interactive

Welkom bij het interactieve gedeelte van .nl

Om het interactieve gedeelte van .nl te kunnen gebruiken moet je zijn ingelogd:

Klik hier in te loggen
Klik hier om jezelf aan te melden bij 2Dive.nl